Thursday, March 29, 2012

Medical Student Syndrome...BMI...dan Waist Circumference,,,

Assalamualaikum wbt...

Alhamdulillah, dah abes exam...lega sangat, wpun sikit2 diiringi stress in between paper...Tolonglah doakan saya ngan abang lulus yer semua....terima kasihh...(^-^)

Blok ke2, Tahun 4 ni, saya ngan abang amek PUBLIC HEALTH & FAMILY MEDICINE posting....Semuanya tentang kesihatan di peringkat paling asas...

Meh saya share sikit..secara ringkasnya, PREVENTION IS BETTER THAN CURE...semua org tahu...so, mengikut sistem kesihatan, kite melakukan prevention pada 3 peringkat.

Elaborate on stage of prevention in health care system
(wah3, dah jadi soalan essay ni...hehe3)

-Primary prevention: contohnya buat kempen kesihatan kat skolah, buat iklan2 bersenam, kurangkan gula, follow up perkembangan ibu mengandung, bayi membesar dll...semuanya utk mengelakkan mereka terdedah kepada risiko2 penyakit....contohnya: OBESITI, UNHEALTHY DIET, SEDENTARY LIFESTYLE dll...

-Secondary prevention: contohnya early screening...buat medical check up, cek tekanan darah, cek gula, cek berat, cek HIV, cek semua lah...so that bila dapat kesan awal, boleh la rawat awak2 sebelum berlaku kesan buruk penyakit macam serangan jantung, rosak buah pinggang, lumpuh, rendah immuniti dll...

-Tertiary prevention: contohnya bila dah tahu sakit, mcmana nak jage supaya komplikasi boleh diperlahankan hadirnya...or macamana nak cope ngan kompikasi yg dah ade...cthnya org stroke kite buat la physiotherapy ke, org kencing manis kite tgk slalu mata dia, buah pinggang dia, jantung dia...org darah tinggi gtu jugak...kalu dah rosak organ, nak ganti mcmana...semua kite fikir kat level ni....

Fikir betul2, makin lama makin sukar kan....menderita sakit kronik, bergantung pada ubat-ubatan, menghadapi komplikasi dll...semuanya sungguh menggerunkan...semoga Allah lindungilah kami...

Ngape lak ngan MEDICAL STUDENT SYNDROME nyer kan...hehehe...cam biasa lah, tiap kali masuk posting baru,mula memasing memuhasabah diri, cari kot2 ada tanda2 penyakit tertentu, kot2 ada risiko tertentu...the same goes for this posting...

Saya ng kengkawan dgn penuh semangat waja, saling mencucuk diri masing2 dan mendapatkan darah 2 tabung sorang...nak buat ujian saringan lah ni...saringan GULA, saringan CHOLESTEROL, saringan DARAH MERAH, saringan HEPATITIS...dan dgn excitednya menunggu result memasing....

Pastu, tgk lak TEKANAN DARAH msg2, BMI masing2....erkkkkkk, tang ni ramai terkantoi....BMI overweight !!! ---------- > Risau2

Ape itu BMI (body mass index)..senang cakap ia adalah kiraan utk tgk sihat tak berat utk ketinggian yg kite ada...n adakah kite berisiko utk dapat penyakit kronik...

So, penting ker BMI ni? Sudah tentu lah.. Meh kite kira BMI kite same2 dulu...sila guna formula di bawah yer..


Then rujuk table di bawah utk risiko kesihatan anda...sila lihat column ASIAN yer!!



Sure ramai dapat overweight and obese kan...sgt tak bagus utk jantung...terutama sekiranya lemak lebih diperut dari di kaki n tangan...boroi, buncit....(T-T)

Sedangkan Nabi Muhammad saw sgt indah tubuhnya...sure BMI healthy...saya pernah dengar citer, perut Nabi sgt rata, tak buncit pun...sampai boleh lihat terus ke kaki melalui depan perut...kalu kite, tunduk skeeeeet, baru nampak...malu kan...menjaga kesihatan pun masih lagi sunnah baginda...suatu tuntutan sebenarnya..."Muslim yg kuat(sihat) lebih baik dari yg lemah"...
Tak percaya?? Lihat disini, letih kan...muhasabah diri kite (T-T)



Orait, selepas kira BMI, anda ukur lilit pinggang (waist circumference) anda...betul2 lalu atas pusat yer....oh, (T-T) lagi...

Normal lelaki Asian < 90cm
Normal wanita Asian < 80 cm
Lebih?? - risiko tinggi utk sakit jantung, darah tinggi dan kencing manis

Em, siapalah kite utk tentukan ape yg bakal kite hadapi bukan?...namun sbg manusia, kite berusaha melindungi dari keburukan, Allah jua yg menentukan....

Selepas tahu BMI & WAIST CIRCUMFERENCE kite, ape pula? jeng, jeng, jeng....nantikan......

Wassalam...

pS: Lama dah tak berblog...seb baik izzu tido, bole type panjang2...huhu

4 comments:

  1. kita tunggu sambungannya..jeng..jeng..jeng..
    ~k.asma~

    ReplyDelete
  2. yeahhhh...semangat...kak, mu kena tunggu bersalin dulu lah..that's the right time...start ngan fully breastfeed dulu...

    ReplyDelete
  3. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI.... KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












    Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI.... KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...