Saturday, October 31, 2009

Subhanallah !

Assalamualaikum wbt..

Memang benarlah ibu bapa sebagai pencorak jiwa dan diri anak-anak..

Cuba tengok ape yang iffah suke buat sekarang pada usia baru 1 tahun 2 bulan..

1) Iffah suke solat macam ibu dan abah..walaupun hanya tahu bertakbir dan sujud, she still bersujud pada penciptaNya..sejuk hati ibu..iffah sujud pandang tepi, takut lemas agaknye.hehe..


2) Setiap kali melihat ibu memakai telekung, iffah pasti akan segera mengambilkan sejadah untuk ibu bersolat..time kacih iffah...


3) Membaca majalah memang kegemaran iffah...waah, seronoknyee..


4) Selain itu, iffah suke tolong ibu dan abah ulangkaji pelajaran...hahaha, kini iffah lebih master berbanding ibu dan abah bab medic ni..

video

5) Opss..tak lupa juga...iffah pandai bertilawah Al-Quran tau....aaaaaaa...itu aje bunyinye...tak cukup bertajwid dan bermakhraj kata abah..hehe

6) Iffah skang pun dah tahu peraturan kluar rumah untuk wanita islam..ye ke iffah tahu??..Tapi...bila nampak ibu nak bersiap, iffah akan hulur jubah, tudung, stoking, stongan and skaf kepada ibu...seronok sangat dia...


7) Iffah pun suke tengok video lagu 'sayang allah dan sayang islam'...emmm, syoknyee, pantang jumpa laptop...


Apabila diinsafi tentang diri ini, terasalah betapa kurangnya kekuatan dan kemampuan untuk mendidik iffah hingga dewasa..

Moga2 anak ibu dan abah ni membesar menjadi muslimah solehah...yang baik dari ibu dan abah moga jadi sebahagian dari iffah...yang tak baik tu, iffah jadikan tauladan, k...mohon doa dari uncle2 and auntie2 sekalian ye...

Iffah: Caaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaayang semua !

p/s: Kalau you all perasan, majalah and buku yang iffah baca tu, dua2 terbalik.hehehe...
Baca Selanjutnya...

Friday, October 30, 2009

Iffahku Saayang..

Assalamualaikum wbt..

Alhamdulillah, ketemu juga masa untuk menulis sedikit tentang perkembangan2 iffah yang menarik..

But the real problem is, iffah lg suka main kamera daripada kamera amik gambar dia..how hard it is to shot a nice angle of hers..hmm..

Most recent news is that iffah now is longer merangkak tau..alhamdulillah, with much usaha and tamrin kat umah mak by her uncle and auntie, iffah akhirnya manage to walk on her own..clap clap clap...TAHNIAH IFFAH! hehe..dalam usia 1 tahun 1 bulan lebih berjalan jua akhirnya si tomey ibu ni yer...

Dakpe2...skang dah nak masuk 3 minggu iffah dah tak merangkak...

Ok, let's watch rakaman iffah berjalan..

video
Baca Selanjutnya...

Untuk Ayah Sayang!


Selamat Hari Lahir untuk Ayah!!!!



Moga dirimu diredhai Allah selalu..
Baca Selanjutnya...

Monday, October 26, 2009

Tokey Dadih vs Tokey Cupcake

Assalamualaikum wbt..

Hehehe..I thought this is an interesting topic to be share here..

Who's tokey dadih? and who's tokey cupcake?..

Surely, some of you know..but it doesn't matter if all of you don't know...uisshh bankrupt our business gini..hii~

Actually, tokey dadih is the one who makes dadih and then sells it at stall..and tokey cupcake is the one who bakes cupcake chocolate and sells them to IIUM students..of course lah it's me the tokey cupcake, and my husband is the tokey dadih..

Rezeki itu 9/10 nya dari perniagaan kan...kami mengikut sunnah Nabi saw lah ni.. Seronok juga...Ingin mendengar pelbagai komen?...

Ayah: Biarlah mereka (berniaga), baru tahu susah senangnya mencari duit!

Emak: Nak pinjam bekas tak? tupperware? takpe, kami tak charge pun..

Abang: Bagus juga kan berniaga ni...buatkan kite menjaga waktu dan berdisiplin..

Dr. Azarisman: Those who thinking about their wife, their children and life plan are a step mature than the others (hehe...quote ingat tak ingat lecture islamic input)

Mcik Bi (tokey stall): Memanglah sedap..tengoklah siapa yang membuatnya.. (menjawab soalan pelanggan bertanya benar ke sedap "dadih sedap" abang buat tu)

Pelanggan cupcake: Akak ke yang buat cupcake chocolate yang sedap tu? (hehehe...termalu2 plak dipuji, kredit to emak yang ajar resepinya)

hehehe...lucu lah kehidupan ni..penat, memenatkan dan penuh dugaan...But amazingly, kite still boleh gelak tawa dengan kurniaan dari Allah...alhamdulillah...

Ust Nizamuddin: Kehidupan itu memang susah dan penat. Namun itulah erti sebuah kehidupan..

Akhir kata, semoga kite memilih jalan yang benar..Think positive to attract all positivity towards us...Ameen...


These are from tokey dadih...Waaah, looks sweet, icy n creamy kan..





And these are from tokey cupcake chocolate...Ummm, soo delicious and rich of chocolate, right?... Just one ringgit (RM1.00) only!. Some of my friends said that RM1.00 is quite cheap, it still can be sold at higher price, about RM1.20 or RM 1.30.. But Rm1.00 is enough for me to get some profits.




Baca Selanjutnya...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...